Arquitectura

Què és la Cèdula d’Habitabilitat?

És un document administratiu que acredita que un habitatge és apte per ser destinat a residència de les persones i té les condicions tècniques d’habitabilitat, segons la normativa vigent.

És obligatori tenir la Cèdula d’Habitabilitat?

La Cèdula d’Habitabilitat és un document obligatori per llogar o vendre un habitatge, o per contractar els serveis d’aigua, gas, electricitat i telecomunicacions.

Hi ha diferents tipus de cèdula d’habitabilitat?

La cèdula d’habitabilitat pot ser:

 • De primera ocupació: quan es refereix a habitatges de nova construcció o en aquells casos en què s’ha fet un buidatge de l’edifici i s’ha deixat només la façana.
 • De primera ocupació de rehabilitació: quan es refereix a habitatges que són el resultat d’una intervenció o procés de rehabilitació o gran rehabilitació (subdivisions, canvi d’ús per crear un habitatge, buidatge de l’habitatge, ampliacions, remuntes).
 • De segona ocupació: quan es refereix a habitatges que ja existeixen.
Quina vigència té la Cèdula d’Habitabilitat?

La vigència de les cèdules és de:

 1. Cèdules d’habitatges nous/usats amb data d’atorgament anterior a 2004: 10 anys.
 2. Cèdules d’habitatges nous/usats atorgades del 2004 al 2012: 15 anys.
  • Cèdules a partir de 2013:

  • Cèdules de primera ocupació: 25 anys.
  • Cèdules de primera ocupació de rehabilitació: 15 anys.
  • Cèdules de segona ocupació: 15 anys.
Què és la ITE?

La inspecció tècnica dels edificis d’habitatges (ITE) consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l’estat en el moment de la inspecció i orientar la propietat en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. En cap cas té per objecte detectar vicis ocults. Una vegada obtingut l’informe tècnic, cal sol·licitar a l’Administració el certificat d’aptitud de l’edifici.

És obligatori fer la ITE?

Estan obligats a sol·licitar el certificat d’aptitud els propietaris dels edificis unifamiliars o plurifamiliars, on existeixi l’ús d’habitatge, sens perjudici que puguin contenir també altres usos diferents del residencial. No estan obligats els titulars d’edificis unifamiliars en què la seva edificació principal estigui separada 1,5 m o més de la via púbica, zones d’ús públic o finques adjacents.

Terminis per fer la ITE

Els terminis per passar les inspeccions són: Edificis anteriors a 1930: fins el 31/12/2012 Entre 1931 i 1950: fins el 31/12/2013 Entre 1951 i 1960: fins el 31/12/2014 Entre 1961 i 1970: fins el 31/12/2015 A partir de 1971: fins el 31/12/de l’any que compleixin 45 anys d’antiguitat.

Què és la Certificació d’Eficiència

És un dictamen tècnic que estableix l’eficiència d’un habitatge, local o edifici pel que fa al consum d’energia i assigna la corresponent Etiqueta d’Eficiència Energètica.

s obligatori tenir la Certificació d’Eficiència Energètica?

És obligatori tenir el certificat:

 1. Des de l’1 de juny de 2013 per edificis o habitatges existents.
 2. Des de l’1 de novembre del 2007 per a edificis de nova construcció.

Per a tots els edificis, o parts d’aquests, quan s’ofereixin en venda o lloguer. Això inclou habitatges, oficines i locals comercials, que hauran d’obtenir i exhibir l’Etiqueta d’Eficiència Energètica. Per a tots els edificis o parts dels mateixos quan siguin objecte de contracte de compravenda o lloguer, ja que el Certificat, forma part de la informació bàsica a facilitar en l’operació. També és obligatori en edificis, o part d’aquests, de titularitat privada, que siguin freqüentats habitualment pel públic, amb una superfície útil total superior a 500 m2. L’ incompliment d’aquesta normativa pot significar multes o reclamacions importants.

Contacta amb nosaltres

Accepto rebre informació comercial, fins i tot per correu electrònic.
He llegit i accepto la Política de Privacitat (*)

INFORMACIÓ PROTECCIÓ DE DADES DE CAMBRA DE LA PROPIETAT URBANA DE MATARÓ I EL MARESME

Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per correu electrònic. Legitimació: Consentiment de l'interessat. Destinataris: No estan previstes cessions de dades. Drets: Pot retirar el seu consentiment a qualsevol moment, així com accedir, rectificar, suprimir les seves dades i altres drets a inforgpd@cambrapropietat.cat. Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l'enllaç d'Avisos Legals.

* Tots els camps amb asterisc són obligatoris.