Preguntes Freqüents
Més de 100 anys d’experiència en la gestió de la propietat ens avalen. Amb un equip humà eficient i eficaç i a uns preus competitius.
La falta de pagament de la renda pot comportar la resolució del contracte.
A partir del primer mes que no es pagui la renda.
Si no vol renovar el contracte, ho ha de notificar a l’inquilí al menys amb 30 dies d’antelació a la data de venciment. De no fer-ho, el contracte es prorrogarà necessàriament durant un any més.
Tanmateix, en els contractes signats a partir del 6 de març de 2019 el termini amb el qual s’ha d’avisar que no es desitja renovar el contracte serà de quatre mesos per a l’arrendador i de dos mesos per a l’inquilí.
Acabat el termini del contracte i, en el seu cas, el de les seves pròrrogues és aconsellable la signatura d’un nou contracte.
És aconsellable formalitzar un annex.
En els contractes d’habitatge és d’1 mensualitat i en els d’ús distint a l’habitatge és de 2 mensualitats. A part de la fiança obligatòria en metàl·lic, les parts podran pactar qualsevol tipus de garantia addicional.
Tanmateix, en els contractes d’habitatges signats a partir del 6 de març de 2019, les garanties addcionals no podrán excedir de dues mensualitats de la renda. Per tant, el període màxim de garantía en la seva totalitat no podrá excedir de tres mesos: un mes de fiança en metàlic, més dos mesos de garantía addicional.
2 mesos des de la data de la signatura del contracte.
Les fiances es gestionen per l’ Institut Català del Sòl i el seu import es destina a la construcció pública d’habitatges i a actuacions directes en nuclis antics o subjectes a processos de renovació urbana.
És aconsellable signar un document de lliurament de claus i resolució de contracte.
Els contractes signats a partir de l’1 de gener de 1995 i fins a la llei 4/2013 del 7 de juny de 2013, tenen una durada mínima de cinc anys.
A partir de la llei 4/2013, del 7 de juny de 2013, i fins a l’emissió del primer decret-llei de modificació de la LAU (que va entrar en vigor el 19 de Desembre de 2018), els contractes tenen una durada de tres anys.
A partir de la vigència de l’esmentat decret-llei 21/2018, és a dir, des del 19 de desembre del 2018 fins al moment que el Congrés dels Diputats no el va convalidar –i, per tant, va quedar anul·lat-, el 22 de gener de 2019, els contractes tornen a tenir una durada mínima de cinc anys (o set anys si l’arrendador és persona jurídica).
A partir de la no convalidació d’aquest últim decret-llei i fins a la publicació del nou decret-llei 7/2019, corresponent al dia 6 de març de 2019, els contractes signats dins aquest període els hi és aplicable la durada mínima de tres anys.
Aquells contractes que s’ha formalitzat a partir del 6 de Març de 2019 tornen a ser de cinc anys, excepte en cas que l’arrendador sigui persona jurídica que serà de set anys.
En aquests casos no procedirà la pròrroga obligatòria, si bé s’han d’acomplir dos requisits:
- Que hagi transcorregut un any del contracte.
- El propietari ha de comunicar a l’inquilí, amb un mínim de 2 mesos d’antel·lació, que necessita l’habitatge per a ell o pels seus familiars en primer grau de consanguinitat o per adopció o per al seu cònjuge en cas de sentència ferma de separació, divorci o nul·litat matrimonial.
A més, en els contractes formalitzats a partir del 6 de març de 2019, s’ha de cumplir un tercer requisit: s’haurà de fer constar la previsió de la necessitat mitjançant una clàusula incorporada en el contracte.
No. Els contractes de local de negoci tenen la duració que lliurement pactin les parts.
Els arrendaments de temporada queden especialment considerats per la Llei d’Arrendaments Urbans com a contracte d’ús distint al d’habitatge.
El pagament de la renta pot ser el que pactin les parts. Llevat de pacte en contrari serà mensual.
Les dades del propietari i del l’inquilí, l’adreça de pis o local llogat, l’import de la renda i altres conceptes que es cobrin a l’arrendatari. En el cas de lloguer de local de negoci han de constar els imports corresponents al IVA i a la retenció d’IRPF.
La renda es podrà revisar anualment si s’ha pactat en el contracte. Serà vàlida la notificació efectuada per nota en el rebut de la mensualitat precedent.
El Secretari de la Comunitat ha d’emetre un certificat del deute i s’ha de requerir de pagament al deutor, i en cas d’impagament la comunitat podrà emprendre accions judicials.
En cas d’inactivitat o negativa del president, la pot convocar la vicepresidència o, en cas de vacant, negativa o inactivitat d’aquesta, una quarta part dels propietaris o els propietaris que representin una quarta part de les quotes.
És suficient la majoria simple dels propietaris que hagin participat a la votació, que han de representar, a la vegada, la majoria simple del total de les quotes de participació a la votació, encara que l’acord suposi la modificació del títol constitutiu i dels estatuts o encara que les obres afectin la estructura o la configuració exterior.
Sí, però es requereix la unanimitat de tots els propietaris amb dret a vot.
El fons de reserva és propietat de la comunitat i cap propietari te dret a reclamar-ne el retorn en el moment de vendre el seu habitatge o altre element privatiu.
No. Cap propietari té dret a reclamar la devolució en el moment de vendre el seu pis, el fons de reserva és de la comunitat.
El president de la comunitat, per iniciativa pròpia o a petició d’una quarta part dels propietaris, ha de requerir-lo per a què cessi en dites activitats. Si el veí persisteix en l’activitat, la junta de propietaris podrà exercitar l’acció judicial.
Un any i s’entén prorrogat fins que es faci la junta ordinària següent al venciment del termini per al qual es va designar. El càrrec de president és reelegible.
Sí. Sempre i quan siguin contraris a les lleis, al títol constitutiu o als estatuts, o si impliquen abús de dret. També es poden impugnar si són contraris als interessos de la comunitat o són greument perjudicials per a un copropietari.
Estan legitimats per impugnar els acords els propietaris que han votat en contra, els absents que s’hi han oposat i els que han estat privats il.legítimament de dret a vot.
Per impugnar un acord s’ha d’estar al corrent de pagament dels deutes amb la comunitat (o haver-ne consignat el seu import).
L’acció d’impugnació caduca en el termini d’1 any si es tracta d’acords contraris a les lleis, al títol constitutiu o als estatuts, o si impliquen abús de dret.
I en el termini de 3 mesos si es tracta d’acords contraris als interessos de la comunitat o són greument perjudicials per a un copropietari.
El termini es compta a partir de la notificació de l’acta.
La convocatòria ha d’expressar:
- L’ordre del dia
- El dia, lloc i hora de la reunió
- L’advertiment que, per aquells acords que requereixen unanimitat o una majoria qualificada de 4/5 parts, els vots dels propietaris que no assisteixen a la reunió es computaran en el sentit de l’acord pres per la majoria, sens perjudici del seu dret d’oposició.
La llista dels propietaris amb quotes pendents, amb l’advertiment de què tenen veu però no dret a vot.
És un document administratiu que acredita que un habitatge és apte per ser destinat a residència de les persones i té les condicions tècniques d’habitabilitat, segons la normativa vigent.
La Cèdula d’Habitabilitat és un document obligatori per llogar o vendre un habitatge, o per contractar els serveis d’aigua, gas, electricitat i telecomunicacions.
La cèdula d’habitabilitat pot ser:
- De primera ocupació: quan es refereix a habitatges de nova construcció o en aquells casos en què s’ha fet un buidatge de l’edifici i s’ha deixat només la façana.
- De segona ocupació: quan es refereix a habitatges que ja existeixen.
La vigència de les cèdules és de:
- Cèdules de primera ocupació: 15 anys.
- Cèdules de segona ocupació: 15 anys.
La inspecció tècnica dels edificis d’habitatges (ITE) consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l’estat en el moment de la inspecció i orientar la propietat en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. En cap cas té per objecte detectar vicis ocults. Una vegada obtingut l’informe tècnic, cal sol·licitar a l’Administració el certificat d’aptitud de l’edifici.
Estan obligats a sol·licitar el certificat d’aptitud els propietaris dels edificis unifamiliars o plurifamiliars, on existeixi l’ús d’habitatge, sens perjudici que puguin contenir també altres usos diferents del residencial. No estan obligats els titulars d’edificis unifamiliars en què la seva edificació principal estigui separada 1,5 m o més de la via púbica, zones d’ús públic o finques adjacents.
- Edificis d’habitatges plurifamiliars
Antiguitat de l’edifici
Termini màxim per passar la inspecció
Construïts fins al 1950
Han d’haver passat ja la inspecció
Entre 1951 i 1960
Fins al 31 de desembre de 2015
Entre 1961 i 1971
Fins el 31 de desembre de 2016
A partir de 1972
Fins al 31 de desembre de l’any en què l’edifici assoleixi els 45 anys d’antiguitat - Edificis d’habitatges unifamiliars
Antiguitat de l’edifici Termini màxim de presentació Construïts fins al 1900 Fins al 31 de desembre de 2016 Entre 1901 i 1930 Fins al 31 de desembre de 2017 Entre 1931 i 1950 Fins al 31 de desembre de 2018 Entre 1951 i 1960 Fins al 31 de desembre de 2019 Entre 1961 i 1975 Fins al 31 de desembre de 2020 A partir de 1976 L’any que assoleixi 45 anys d’antiguitat
El certificat d’eficiència energètica és un document que verifica la qualificació d’eficiència energètica i que condueix a l’expedició de l’etiqueta d’eficiència energètica de l’edifici
És obligatori tenir el certificat:
- Des de l’1 de juny de 2013 per edificis o habitatges existents.
- Des de l’1 de novembre del 2007 per a edificis de nova construcció.
Per a tots els edificis, o parts d’aquests, quan s’ofereixin en venda o lloguer. Això inclou habitatges, oficines i locals comercials, que hauran d’obtenir i exhibir l’Etiqueta d’Eficiència Energètica. Per a tots els edificis o parts dels mateixos quan siguin objecte de contracte de compravenda o lloguer, ja que el Certificat, forma part de la informació bàsica a facilitar en l’operació. També és obligatori en edificis, o part d’aquests, de titularitat privada, que siguin freqüentats habitualment pel públic, amb una superfície útil total superior a 500 m2. L’ incompliment d’aquesta normativa pot significar multes o reclamacions importants.
En primer lloc, has de tenir la cèdula d’habitabilitat i el certificat d’eficiència energètica al dia.
Una vegada comprovada la solvència de l’inquilí,formalitzar un contracte d’arrendament i dipositar la fiança.
Si és un pis d’obra nova que prové d’una promotora hauràs de satisfer l’IVA, i si és de segona mà hauràs de pagar l’ITP.
Has de preveure també les despeses de notaria i de Registre de la Propietat.
En primer lloc, consulta en el Registre de la Propietat l’estat de les càrregues (hipoteques, embargs, etc).
Si el pis és de segona mà i es troba en una comunitat de propietaris, també has de demanar l’estat de comptes del pis en relació a la comunitat.
Sí, doncs poden haver-hi càrregues derivades d’hipoteques pendents, o de deutes de l’actual propietari (impagament d’impostos, crèdits d’Hisenda o de la Tresoreria de la Seguretat Social, etc.).
És aquella en la qual es pacta un interès mínim –encara que sigui a interès variable- i la hipoteca queda subjecta a aquest mínim encara que l’índex variable baixi per sota de dit mínim.
Aquestes clàusules poden ser declarades nul·les quan la hipoteca s’ha pactat sense la corresponent transparència, en el qual cas el banc pot venir obligat a recalcular l’ interès aplicant el diferencial pactat però sense topall mínim (sòl).
Sí, és aconsellable.
La manca de testament fa que la successió sigui més cara i complicada ja que s’haurà de determinar qui és o qui són els cridats a heretar mitjançant la declaració d’hereus ab intestato.
Per altra banda, el testament pot deixar en millor posició al cònjuge vidu en donar-li més drets que per llei li correspondrien.
En el cas de no tenir familiars, és important fer testament, atenent que en si no n’hi ha, heretarà l’Estat o la comunitat autònoma.
S’ha de tenir en compte que els costos notarials per atorgar testament són molt mòdics.
L’herència merita l’impost sobre successions i l’impost municipal sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (conegut com a plus-vàlua).
En principi, el pis quedarà proindivís entre els tres germans. Si s’adjudica a un sol d’ells, els altres germans hauran de ser compensats econòmicament.
El dia de la defunció del causant.
El dia en que es formalitza la donació
En el termini de 6 mesos des de la data de defunció. (Es pot demanar, dintre dels cinc primers mesos des de la data de defunció una pròrroga del termini per sis mesos més amb l’obligació d’abonar interessos de demora pels dies prorrogats).
El document de voluntats anticipades (DVA), també denominat testament vital, és un document dirigit al metge o metgessa responsable, en el qual una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions a tenir en compte quan es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin expressar personalment la seva voluntat.
El document també serveix per designar un representant que actuï com a interlocutor o interlocutora vàlid o vàlida amb el metge o l’equip sanitari, en el cas que no pugui expressar la seva voluntat per ella mateixa. Aquest document s’ha de formalitzar, a través de notari o davant de tres testimonis.
Cal incorporar aquest document a la història clínica del pacient.
Per tal de facilitar-ne l’accés als metges que l’han de tenir en compte, el DVA es pot inscriure al Registre de voluntats anticipades del Departament de Salut. D’aquesta manera el document queda incorporat a la història clínica compartida dels pacients i també pot ser visualitzat a la resta de l’Estat espanyol.
És un instrument que faculta a la persona major d’edat i amb capacitat d’obrar, a designar per sí mateixa, mitjançant document públic notarial, un tutor o tutors per al cas de què en el futur esdevingui incapaç, podent incloure també en la referida escriptura disposicions referents, tant a la cura de la seva persona com o a l’administració dels seus béns.
És un instrument jurídic que té per finalitat la designació d’uns determinats béns (diners, immobles, drets, títols, etc.) a fi de que amb ells i amb els beneficis que se’n derivin de la seva administració, es pugui fer front a les necessitats vitals ordinàries i extraordinàries de la persona amb discapacitat.
Es regula a través de la llei de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat, i es pot aplicar a persones amb discapacitat intel·lectual igual o superior al 33% o a persones amb discapacitat física o sensorial igual o superior al 65%
Les principals obligacions fiscals són:
1. En l’àmbit de l’IRPF: els pagaments a compte de l’IRPF i el mateix IRPF; si tens treballadors, les retencions als treballadors i el resum anual de retencions; si ocupes el local en lloguer, les retencions de lloguers i el resum anual de lloguers.
2. En l’àmbit de l’IVA: les liquidacions trimestrals; el resum anual i la declaració d’operacions amb tercers.
Sí. Has de repercutir l’IVA sobre el total de les quantitats que figurin en el rebut i has de presentar el model 303 cada trimestre. També has de presentar el model 390 i, en el seu cas, el model 347.
Sí, aplicant la regla de prorrata.
Les comunitats de propietaris venen obligades a presentar el model 347 per informar a Hisenda sobre operacions amb terceres persones que superin els 3.005,06 euros anuals (com per exemple, factures d’obres, fontaneria, empreses d’ascensors, etc.).
Pel que fa als arrendaments: els d’habitatge (la porteria, per exemple), no queden inclosos en aquesta obligació al tractar-se d’arrendaments exempts. En canvi l’arrendament de locals o altres elements comunitaris (com podrien ser la façana o el terrat), sí que han de ser declarats en el model 347 al estar subjectes a IVA.
No entren en l’obligació de declarar les factures de: subministraments d’electricitat de consums comunitaris; subministraments d’aigua per a consum comunitari; assegurances de béns i drets relacionats amb zones i elements comuns.
Aquesta quantitat és la suma de totes les operacions de l’exercici (IVA inclòs) amb un determinat client, independentment de l’import individual de cada factura.
El decret llei que va entrar en vigor el 6/3/2019 (BOE 5/3/2019), eximeix de pagament de l’impost de transmissions patrimonials (ITP) els contractes que es signin a partir de la seva vigencia, és a dir el 6/3/2019 (inclòs).
Per tant, els contractes posteriors a 6/3/2019, han quedat exempts de pagament (no de declaració), doncs el tipus és del 0%.
Cada any Hisenda determina l’import mínim de rendiments de treball i altres ingressos que marquen l’obligació, o no, d’efectuar la declaració de la renda.
Contacte
Finalitats: Respondre a les seves sol·licituds i remetre-li informació comercial dels nostres productes i serveis, fins i tot per mitjans electrònics. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com accedir, rectificar i suprimir les seves dades i altres drets a inforgpd@cambrapropietat.cat. Informació Addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç de Política de Privacitat.
Informació contacte
- La Riera, 161 - 08302 Mataró
- Tel. 937 985 057
- info@cambrapropietat.cat
-
MATÍ: DE DILLUNS A DIVENDRES
DE 8.30 A 14.00 H
TARDA: DE DILLUNS A DIJOUS
DE 15.30 A 18.30 H - JULIOL I AGOST TARDES TANCAT